0

Nypon!

 

Nu är det dags att plocka in så mycket nypon som möjligt innan den värsta frosten tar dem. (Eller det funkar nog lika bra efter den värsta frosten) Här på Gotland har det nämligen inte varit så många frostnätter ännu och de nypon som varit med om frosten blir lite geggigare att hantera men det är absolut ingen fara att äta dem. 

 

I lördags tog jag och barnen en stor bunke och varsin sax med oss ut i skogen för här ska det plockas nypon. Och det är något som det finns gott om där vi bor så är det just nypon och enbär (tar gärna emot recept med enbär om ni lurar på något) 

Det var en alldeles underbar eftermiddag i skogen vi plockade och letade efter nästa buske med låga bär (barnen ville plocka själva så klart. Och så lämnade vi en del till fåglarna. Vi plockade kanske totalt två liter sedan hade barnen tröttnat så de sprang hem via traktor och lammstigar. Det roligaste var att plocka nypon från stora stenen (en jättesten, säkert ett flyttblock från istiden) då hamnade nyponen på rätt höjd. 

 

Hemma började då rensandet jag blev snabbt ganska ensam då det kliade en del. Jag läste på lite under tiden och insåg att det finns flera tillvägagångssätt när man ska förbereda nypon, och de lämpar sig för olika enda mål kan man säga. 

1.       Att ta bort kärnorna (varning för kli)

2.       Att inte ta bort kärnorna

Att ta bort kärnorna är pilligt med det går ganska snabbt när man fått in snitsen. (det funkar inte att göra om nyponen är för mjuka, jag provade och det blev inte bra) 

-          Skär av ändarna på nyponen och dela dem sedan längs med. 

-          Skrapa ur nypon med en lite sked

-          Dessa halvor tänker jag torka genom att hänga upp dem i en sytråd i fönstret.

 

Att inte ta bort kärnornen kliar inte vilket är en stor fördel, det är inte heller lika pilligt som att skrapa med en liten sked. Det man gör är att ta bort fästet där blombladen har suttit och den änden som suttit fast på grenen. Sedan är man färdig rensad. Detta slänger man ner i en kastrull med ungefär lika mycket vatten som nypon. Kokar upp för att sedan låta det skjuda tills nyponen är mjuka. Här är det nästan är fördel med lite mjukare nypon, men det funkar lika bra med fasta. Bara de är mogna. När nypon kokat till det mjuknar så passerar man dem genom en finmaskig sil. Då får man fram en fin pure utan kärnor. Denna pure kan man sedan göra en massa roligt med!

Jag kan tänka mig att sprida ut på en plåt och torka till ”fruktremmar” i ugnen, man kan säkert använda det i matlagning om man vill ha lite fruktig/syrlig smak. Ha det som smaksättning i diverse bakverk!! Tänk er en nypon chesecake!! 

Eller så kan man göra det som vi gjorde – nyponsoppa! Såklart en klassisker, som jag aldrig gjort eller smakat på från färska nypon men alltså vilken grej! Detta kommer jag göra om och det skulle inte förvåna mig om jag nästa hel springer skogen runt för att samla mer nypon till att göra pure att frysa in. 

 

Det finns ju olika sorters nypon och det finns säkert nypon som har lite mer fruktkött på dig än dessa skogsnypon som vi plockar. Det betyder ju att man behöver mycket frukt för att få ut något utav det. På ca 1 liter nypon så fick vi ut ca två dl pure som vi sedan spädde ut med vatten, tillsatte lite honung och vaniljsocker samt arrowrot för att få ut ca 1 liter nypon soppa – det var helt klart värt allt jobb! Nedan kommer mitt recept på nyponsoppa!

2 dl nyponpure
1 liter vatten 
1 tsk vaniljsocker
2 msk honung 
1 msk arrowrot

Blanda ut puren i vattnet, tillsätt vaniljsocker och honung. Smaka av. Värm upp nyponsoppan, tillsätt arrowroten utblandad i lite vatten. Låt soppan tjockna något. Servera sedan med valfria tillbehör. Till exempel, vanlijglass, grädde, manelbeskvier  eller ät den bara som den är!

Vilka är era favorit recept med nypon?