0

Hållbara vardagsprodukter

Hemma hos oss har vi gjort en ganska stor omställning från vad som kanske anses vara normen när det kommer till hållbara vardagsprodukter. 
 
Dels så har vi genomgående gjort en plastbantning i vårt hem, på alla områden - det som är kvar är matförpackningar sedan har vi några hushållsmaskiner som ännu håller och som jag inte tänker byta ut ännu. 
 
Men vi har också kemikaliebantat rejält. Jag har som princip att jag vill förstå innehållsförteckningen i de jag köper och där igenom kan jag också få ett hum om dess påverkan på familjen men också naturen. Detta är något jag verkligen försöker följa fullt ut. Men ibland gör även vi val som kanske inte är 100% tillfredställande men helt ok i allefall 
 
För mig har det också funkat att helt sonika byta ut eller ta bort produkter jag inte vill ha hemma längre för att sedan se om jag verkligen använder 40 nagellack, eller inte köpa hushållspapper för att se om vi klarar oss utan. 
 
Mina absolut topp tre hållbara vardagsprodukter är
 
1. Hårdtvålen
 
 
Alltså älskade hårdtvål. idag finns det ju många duktiga lokala tillverkare av hårdtvålar som helt redovisar sitt innehåll inte bara på latin utan också på svenska vilket gör det så mycket enklare att förstå vad den innehåller. I dag använder jag hårdtvålar till så mycket mer än vad jag gjorde för några år sedan. Jag började med en stor aleppotvål som höll i en evighet och som jag byte ut kroppstvålen mot i duschen. Idag har jag hårdtvål till händerna, kroppen, håret, disken, städet, tvätten ja typ till allt man kan tänka sig att ha tvål till. 
 
2. Kranvatten
 
Förut köpte vi helt orimligt mysket med kolsyrat vatten. För att undvika de så bestämde vi oss för att investera i en kolsyremaskin, de har givit oss tillgång ännu mer kolsyrat vatten utan allt släpande det i kombination med att jag för två år sedan fick min fina vattenflaska har gjort att jag ytterst sällan köper vatten eller andra drycker i butik. 
 
 
3. Tygblöjorna
 
Det var vårt första steg in i hållbarhetsvärlden. I kombination med att vi fick barn så kom också klimatångesten och kemikalierädslan. Vi läste på om allt vi kunde och hittade tygblöjor, vi hade ju hört talas om det och jag kan ha sagt i ett svagt ögonblick under min första graviditet att de där me tygblöjor de kommer jag inte hålla på med. Precis som att man kan vara flexitarian kan man också vara flexitygblöjsanvändare. och det är precis vad vi har varit. vi har prövat de mesta, köpt och sålt begagnat, inte orkat, orkat, nu använder våra barn endast blöjor på natten och vi har hittat de bästa kombinationerna för att de ska fungera för oss. PS. alltid när vi inte orkar och tar en papperblöja så läcker den och det slutar med att vi får tvätta alla sängkläder. 
 
 
Min resa första stegen hållbarhet sustainable influencers tvål tygböljor vardagsprodukter zerowaste