0

Veganuari

 
Nu är det ju dags för #veganuari och vi är på! Förra året tänkte vi haka på men eftersom vi hade en massa mat i kylen som vi inte ville låta gå till spillo så kör vi i år istället. Vi äter ju nästan 90% vegitariskt som det är idag. Det som kommer från djurriket och som alltid finns hemma är kaviar, mjölk, smör och ibland ägg. Detta kommer att vara de vi måste byta ut mot substitut. Jag tror att det kommer gå galant! Men det kommer finnas utmaningar:  

-       Osten! Pålägget på de flesta smörgåsar, barnen äter vegopastej så det handlar egentligen om att jag och min man måste hitta på nya vanor och varor att ha på smörgåsen. 

-       Kaviar min ena son är som beroende, vi har provat vegankaviar men den är inte en hit här hemma. Så får kanske helt enkelt låta kaviaren vara. 

-       Mjölk är det också bara barnen som dricker och väldigt sällan, vi får se om vi hittar en lösning på detta. 

Jag tror att veganuari kommer passera vår familj galant då vi redan äter till stor del veganskt, men det ska också bli kul att se var ”testperioden” ger. Jag tror nog aldrig jag kommer bli helt vegan men vardagsvegan kan jag gott bli. 

Vilka är era största utmaningar om ni skulle gå över till en vegansk kost? 

Jag har i stortsätt gjort om alla våra vardagsrätter har vi veganiserat och jag tycker att det är ganska lätt att veganisera rätter som kommer i min väg. 

Jag har hittat många goda recept på jävligt gott – portionen under tian – mera vego och vegomagasinet. Men andra rätter tar jag helt enkelt bara och byter ut produkter mot icke veganaska till veganska/vegitariska. Inspiration från instagram eller från vänner hjälper också ofta. Men det bästa jag vet är att vara kreativ med det som finns hemma. 

Det är så svårt att skriva ut några recept då jag ofta bara kör på känsla, ögon måttar och smakar mig fram. Några ingridienser som vi inte kan vara utan hemma (just nu) är – rökt paprika krydda – vitlök – soltorkade tomater - äppelcidervinäger. Detta brukar jag kasta i de flesta grytor och röror. 

Har ni några ingridienser som ni inte kan leva utan just nu?

Jag länkar till mina absoluta vardags klassiker hittar ni här – Tofu palak paneer Pasta med linssåsPanerade tofupinnar 

Dessa kommer jag också att göra under veganuari 

Har ni några andra vegan recept jag kommer göra under veganuari: 

Ramen nudlar, tofugratäng och  boeuf bourguignon från Jävlig Gott 

pizza med morot och kikärtor från Portionen under tian 

Pad thai från Vegomagasinet och de vi hemma kallar ”flygande kikärtor” från meravego.se 

 

Vad äter ni under veganuari? Eller kanske äter i alltid veganskt? 

Mat Veganuari månadsplanering storhandling sustainable influencers veganuari

Liknande inlägg

Kommentera här: