0

Grekland tur och retur - Förberedelserna

När vi för ca ett år sedan blev bjudna på bröllop i Grekland var det ett självklart JA, vi måste åka men också ett självklart JA vi måste ta tåget. Vi planerade - gick med i facebookgrupper, googlade och lånade böcker på biblioteket. Det var inte förens i april som vi börjad googla ordentligt och i juli la vi i den sista växeln och försökte få llt färdigt, i september så bar resan av mot ön Tinos några timmar utanför Aten. 

Hur kan man tacka ner till ett grekiskt bröllop mellan de här två?!?!

På grund av klimatet valde vi att ta tåget men vi valde också att göra själva resan till en del av upplevelsen. Att se olika länder, äta god mat och se på gamla hus (Vilket vi älskar). 

Det visade sig vara både svårare och lättare än vad vi hade trott. 

När det närmade sig att boka biljetter insåg vi att på grund av jobb skulle vi inte kunna ta tåget hem, så det fick bli en kompromiss - tåg ner flyg hem. Men det var ett medvetet val. Nu kommer vi nog inte flyga på ett tag men det är nog inte sista gången vi flyger heller. Men nu håller vi oss på jorden ett tag. 

Okej så till Grekland finns det flera vägar antingen tar man landvägen via Österrike och Bulgarien (Albanien och Kroatien är ju också möjligt) eller så tar man sjövägen via Italien sedan båten över till Grekland. Vi valde det senare för vi ville käka glass i Venedig på vägen. 

Till en började jag räkna på vad det skulle kosta att köpa tågbiljetter varför sig hela vägen ner. Tillslut landande vi ändå att köpa interrailkort då det kändes som att vi var mer fria att ändra ruten då. 

Vi valde att förbestämma och boka resan ned till Venedig där efter skulle vi känna efter lite. Vi reste ju med två barn 3 och 5 så vi hade ingen aning om hur det skulle gå. Vi förberedde oss på det värsta. 

Så allt som skulle fixas innan: 

Interrailkort

Vi valde att köpa interrailkort för att få mer frihet. Det är ju lite trixigt ändå. Med det löste sig till slut. Vi beställde våra interrail biljetter från .eu sidan vilket gjorde att de blev några hundralappar billigare. Det som man ska tänka på är att beställa biljetter även till barnen. De reser ju grattis upp till 11 års ålder tillsammans med betalande vuxen men det behöver egna interrailkort om de ska kunna göra platsreservationer. Vi försökte förgäves att boka biljett till vår treåring via sidan med det gick inte med hans personnummer… Så vi struntade i biljett till honom men sedan fick vi lite panik då vi insåg att han behöver en biljett för att undvika massa kostnader för honom under resans gång. De löste sig genom att ringa platsbokningen, så var de snälla och skickade en biljett. För de kan tydligen göra det med rätt personnummer. Annars har jag också läs om de som skriver ett annat personnummer. Nästa vi åker tåg så är det inte ett problem längre för till barnen kan man boka på den internationella sidan efter det att barnet fyllt 4. När interrailpassen kommit hem i brevlådan pustade vi ut! Man kan ju med fördel beställa dem med lite mer marginal mot avresedatumet än va vi gjorde. Men familjen sista minuten gör alltid allt i sista minuten och de brukar lösa sig det också! 

Pass 

Mannen och barnen behövde nya pass. Också detta en aktivitet man kan göra med goda marginaler. Det ska bokas tid, barnen skall samarbeta och sedan ska man ju få dem också och de kan ta någon vecka. Vår treåring är tre år och beter sig som just en typisk treåring med treårstrots så de gick inte första försöket. Efter ett stort köttsår i axeln (på mig alltså efter ett hugg från treåringen) så valde vi att försöka en annan dag med passfotot, tjänstemännen hos polisen var jätte snälla och tillmötesgående så de erbjöd oss att komma innan öppning dagen efter. Jag undvek aktiviteten men mannen lyckades få treåringen att fastna på ett foto. Allta passen på plats och interrailpassen – det började bli påtagligt verkligt att vi skulle åka iväg på vår Europa tripp.   

 
Tågbiljetter 

Visa tågbiljetter var vi tvungna att boka i förväg för att vara säkra på att vi fick plats. De första var biljetterna från Stockholm till Köpenhamn. Jag försökte göra detta via SJs hemsida, men de funkade inte med våra interrailkortsnummer så jag ringde och fick supersmidig hjälp efter samtalet var de första platsresarvationerna gjorda. Nästa samtal som vi var tvungna att göra var till ÖÖB för att boka natt tåget mellan Hamburg och Innsbruck. Ringde ett par gånger för att lägga på då jag inte förstod vad den tyska rösten sa i andra endan. Tillsut ringde jag och lätt en kollega på jobbet översätta, det var kö till en telefonist. Telefonisten sa att han inte kunde engelska men att han kunde försöka. Försöket gick bra och vi bokade och betalade smidigt och enkelt. Då var tågbiljetterna i första etappen bokade resten gjorde vi on the go. 

Boende 

Vi bokade två boenden när vi fortfarande var hemma. Det var ett air bnb boende i Innsbruck med gångavstånd från tågstationen. Samt en lägenhet i Venedig. Vi valde dess för att vi tyckte att de var bra pris, och så här i efterhand var det också väldigt bra boenden. Det går ju att bo på lyxhotell eller på vanliga hotellrum men vi valde att ha möjlighet till kök och kyl så vi kunde äta hemma på rummet när vi kände för det. Resten av boende bokade vi under resans gång utan några egentliga problem med att hitta ställen att sova på. 

Packlistan

 Vi valde att packa i en stor 80 liters ryggsäck och en mindre 20 liters rygga samt att barnen hade en varsin minikånken med lite spel, leksaker och extra ombyte. Sedan hade vi också vår vagn med oss, den hade vi inte klarat oss utan. Och vår ergobaby sele vilken vi inte använde lika mycket som vi trot. Något vi också hade med oss som v använde daligen var våra klean kantien flaskor och kaffetermos samt en liten kylväska och små matlådor i plåt där vi hade snask i under resan. Vi räknade också med att kunna tvätta 2 gånger under vägen, det blev fler gånger och oftast bara handtvätt. Vi hade också två vattentäta packpåsar för just smutstvätt och blöt ren tvätt som skulle hängas vid nästa anhallt. Något som man som förälder också bör tänka på är att ha armband till bernen med föräldrarnas telefonnummer om de skulle springa bort. vi hade armbanden på mest hela tiden och det gjorde verkligen att vi kunde slapna av. Sedan färgglada kläder så vi lätt kunde hålla barnen under uppsikt i folkmassorna.  

Föreberedelser är ändå A och O, följande inlägg kommer om hur det gick på resan! 

Min resa Tågresan europa hållbarhet hållbart familjeliv interrail resa resande barn sustainable influencers tåg

Liknande inlägg

Kommentera här: